POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA 

Najboljše rešitve so običajno preproste – tudi v naravi. Vsi naši ELIMINATOR izdelki obdelajo vodo na naraven način. Za delovanje ne potrebujejo električne energije, soli ali drugih kemičnih dodatkov.

Podrobno se seznanite z ELIMINATOR tehnologijo in poiščite odgovore na najpogostejša vprašanja.


NA KAKŠEN NAČIN ELIMINATOR PRIBLIŽA KAKOVOST NAVADNE VODE IZ PIPE IZVIRSKI VODI?

Glavna značilnost vseh naprav ELIMINATOR je poseben sistem vrtinčne komore, pri katerem se na čim manjšem prostoru doseže največja možna turbulenca vodnega toka. Posledica so močne sile pri katerih se kovalentne vezi vodnih molekul (H20) raztrgajo in voda se prestrukturira v svoje naravno stanje (najboljši približek naravni izvirski vodi).

Kapljice vode slikane pod mikroskopom 

Voda iz pipe

Izvirska voda

Prevrtinčena voda iz pipe

KAKO ELIMINATOR ZMANJŠA NALAGANJE VODNEGA KAMNA?

Posebna tehnologija vrtinčne komore dokazljivo pretvori trdoto vode iz kalcita v mikroskopsko majhne nanometrske, termično in mehansko stabilne kristale vodnega kamna imenovanega aragonit.  Kristali vodnega kamna se ne morejo več oprijeti zaradi svoje majhnosti in pomanjkljive oprijemljivosti. Posledica tega je bistveno manj nalaganja vodnega kamna, obstoječe usedline vodnega kamna pa se sčasoma raztopijo.


KAKŠNA JE RAZLIKA MED NAPRAVO ELIMINATOR IN DRUGIMI SISTEMI ODSTRANJEVANJA VODNEGA KAMNA, KOT SO MEHČALCI VODE?

Nizki stroški nakupa. Ni dodatnih in ponavljajočih stroškov vzdrževanja sistema. Drugi sistemi, ki so na voljo na trgu, so praviloma od 30 do 200 % dražji od sistema ELIMINATOR. Skoraj vsi sistemi imajo pogosto ponavljajoče dodatne stroške za potrošni material, čiščenje, delovanje ali regeneracijo. Z napravo ELIMINATOR so stroški nadaljnjega vzdržavanja 0 EUR.

Prestrukturiranje vode namesto filtriranja!
ELIMINATOR ne odstranjuje vodnega kamna in mineralov iz vode, saj kalcijev karbonat v vodi potrebujemo iz različnih razlogov. ELIMINATOR tehnologija težje odstranljive kalcitne strukture vodnega kamna pretvori v aragonitno obliko. Mineral aragonit je majhen, zaobljen in gladek, kar pomeni, da se trajno ne oprijema površin, ki pridejo v stik z vodo. V takšni obliki je tudi bolj primeren za naše zdravje (glej rubriko »Izvirska voda«).

Ionski izmenjevalec, magnetizacija in vodna magija?

ELIMINATOR ohranja v vodi vse dragocene elemente (magnezij, kalcij, kalcijev karbonat itd.), obdelana voda z napravo ELIMINATOR je stabilna. ELIMINATOR ne filtrira ali odstranjuje dragocenih mineralov iz vode, temveč s posebno tehnologijo in lastno dinamiko toka dekompresira vodo in tako sprošča nadaljnje lastnosti vode. Brez magnetov, brez ionske izmenjave in brez kemije. Preprosto – domiselno – naravno.


KAKŠNI STROŠKI NASTANEJO PRI ZAMENJAVI OBSTOJEČEGA SISTEMA ZA MEHČANJE ALI ODSTRANJEVANJE VODNEGA KAMNA V PRIMERJAVI Z NAPRAVO ELIMINATOR?

 • Odpravljeni so tekoči vzdrževalni stroški za mehčanje in regeneracijo ionskih izmenjevalcev.
 • Krmilnih glav za sisteme ionskih izmenjevalnikov ni več treba menjavati.
 • Ni dodatnih stroškov za električno energijo.
 • Redni postopki izpiranja različnih sistemov za preprečevanje kaljenja vode se lahko opustijo.
 • Ni dodatne namestitve sistemov za ločevanje cevi za preprečevanje ponovne kontaminacije.
 • Pri lokalni montaži naprave ELIMINATOR na mešalno armaturo (pipo), prho ali na armaturo za pomivalne/pralne stroje ni nobenih stroškov.
 • Pri centralni montaži naprave ELIMINATOR na glavno dovodno cev v objekt (za hišo/vikend, javni ali poslovni objekt), pa se obračuna montaža po ceniku vodoinštalaterjev.


ALI JE VODA OBDELANA Z NAPRAVO ELIMINATOR PRIMERNA ZA KAVO, ČAJ, MEŠANE PIJAČE IN ZA KUHANJE?

 • Voda, ki je obdelana z napravo ELIMINATOR, je v vseh pogledih skladna z odlokom o pitni vodi in tudi precej bolj primerna za naše telo.
 • Pri pripravi čaja se bo neprijetna (mavrična) plast na površini tekočine bistveno zmanjšala. Prijeten dober okus vode, ki ga dobro poznajo pivci čaja, pa se izboljša.
 • Vodi iz pipe, ki jo dobite od lokalnega komunalnega podjetja, se ne dodajajo ali odstranjujejo nobene snovi. Le trdota vode (vodni kamen) se pretvori v drugo obliko. Voda ima s pomočjo delovanja naprave ELIMINATOR lastnost mehke vode.
 • Kakovost izvirske vode je odslej možna na vsaki pipi.


PREDNOSTI PO NAMESTITVI NAPRAVE ELIMINATOR ZA GOSPODINJSKE APARATE?
 

 • Glede na študije ima voda, obdelana z napravo ELIMINATOR, bistveno boljše tehnične in biološke lastnosti kot navadna voda iz pipe. Rezultat je manjša možnost kalcinacije in bistveno boljša tehnična kakovost vode. Hkrati se znatno izboljša biološka uporabnost mineralov.
 • Dodajanje čistilnih sredstev za pranje (detergenti) se bistveno zmanjša.
 • Obstoječe obloge vodnega kamna na vgrajenih grelnikih vode, grelnih tuljavah itd., počasi izginejo. Nalaganje trdovratnega vodnega kamna se zmanjša za 90%.

ZAŠČITA PRED BAKTERIJAMI?

ELIMINATOR deluje po znanstveno razložljivem principu turbulence. Zaradi zelo močnih sil, ki so posledica vrtinčenja vode, se poveča vsebnost kisika v vodi. Posledično se poveča površinska napetost vode in s tem prepreči nastanek mikrobov, virusov, legionel in drugih bakterij v vodi. Rezultat je pozitivna energetska bilanca z učinkom zmanjševanja bakterij v vodi.

Raziskave opravljene v različnih mednarodno priznanih laboratorijih so pokazale, da imajo izdelki ELIMINATOR dokazan zelo močan protimikrobni učinek. Odstranijo tudi do 100% škodljivih bakterij v vodi, ki se v obtoku lahko pojavijo zaradi poplav ali drugih vplivov iz okolja.

Tveganje za nastanek mikrobov na izstopnih mestih mešalnih armatur je zaradi protimikrobnega učinka trajno zmanjšano.

KAJ JE TREBA UPOŠTEVATI MED NAMESTITVIJO IN DELOVANJEM?

100-odstotno brez vzdrževanja in 100-odstotno energetsko učinkovit.

 • ELIMINATOR ne potrebuje električne energije. Nima gibljivih delov, zato se ne obrabi.
 • ELIMINATOR ne potrebuje nobenih kemikalij, kot so klor, soli, granulati, cink in drugo.
 • CENTRALNI SISTEM/hišni priključek: za montažo in demontažo je treba uporabljati samo ustrezno opremo, ki jo uporabljajo monterji vodovodnih inštalacij. Obstoječa tesnila je treba pravilno vstaviti in skupaj z napravo ELIMINATOR preveriti njihovo delovanje.

ELIMINATOR se namesti za reduktorjem tlaka in grobim vodnim filtrom v cevovod za hladno vodo.

Primer montaže na glavno dovodno cev

 • Po vgradnji se hladna in topla voda v celotni hiši ali stanovanju oskrbujeta z vodo obdelano z napravo ELIMINATOR. V posebnih primerih, pri neposredni vgradnji v cevovod za vročo vodo, najvišja temperatura ne sme presegati 80 °C.
 • Delovanje sistema ELIMINATOR ni omejeno s trdoto vode. Dobri rezultati se dosežejo do 40 °dH.

 

KAKO PREVERITI UČINKOVITOST DELOVANJA NAPRAVE ELIMINATOR?

Klasični instrumenti za merjenje trdote pokažejo enako trdoto v vodi obdelano z napravo ELIMINATOR kot v surovi vodi. To je posledica indikatorskih kemikalij, ki zaznajo le nastale kristale kalcita (zato je kot tak prepoznan tudi aragonit). VENDAR ima voda obdelana z napravo ELIMINATOR vse znane učinke mehke vode. 

 • Manjše bele madeže vodnega kamna v aragonitni obliki, ki se lahko pojavijo na ploščicah, mešalnih armaturah (pipah) in drugih površinah lahko obrišete kot suh prah – brez veliko truda in čistilnih sredstev.
 • Milo, geli in šamponi se pri umivanju bolj penijo.
 • Zmanjšana uporaba detergentov za pranje perila ali posode – zmanjšana uporaba mehčalcev za perilo.

Učinkovitost lahko preprosto preverite tako, da v enem loncu zavrete navadno vodo iz pipe v drugem pa vodo iz pipe obdelano z napravo ELIMINATOR. Oblog bo bistveno manj v loncu z obdelano vodo, ki jih lahko brez težav odstranite z brisanjem.

 

KAKŠEN UČINEK IMA UPORABA CENTRALNEGA/ HIŠNEGA PRIKLJUČKA ELIMINATOR NA ZARJAVELE ALI VOVODOVODNE CEVI Z VELIKO VODNEGA KAMNA? 

 • V starih cevnih sistemih na območjih z višjo trdoto vode, se je v vodovodnih ceveh z leti pogosto nabrala precejšnja plast vodnega kamna, pogosto prepletena z delci rje in drugimi korozijskimi drobci.
 • Takšna plast vodnega kamna se z uporabo naprave ELIMINATOR razgradi v roku 2-3 mesecev. V tem času lahko delci rje in drugi drobni delci vodnega kamna za nekaj časa zamašijo mrežice na pipah in glavah ročk za prhanje. Občasno mehansko čiščenje teh delov je preprosta rešitev problema – odvijete jih, jih očistite in privijete nazaj.

 

KAJ JE TREBA UPOŠTEVATI PRI ČIŠČENJU NAPRAVE ELIMINATOR (velja za lokalne vijačne nastavke na pipah – TAP-241)?

 • Čiščenje je potrebno le na zunanji strani nerjavečega jekla z ustreznimi čistilnimi sredstvi, ki so na voljo na trgu.
 • Vstavljeno mrežico za pipe (aerator), ki je privita na iztoku vode naprave ELIMINATOR lahko enostavno očistite tako, da jo odvijete z roko ali ustreznim servisnim ključem in jo očistite pod tekočo vodo. Menjavo aeratorja (mrežice za pipe) priporočamo na 2 leti.
 • Ne uporabljajte kisa ali drugih agresivnih sredstev.
 • Aeratorja za mešalne armature (pipe) ne prekuhavajte!!!
 • Primerna temperatura vode za čiščenje je do največ 75 °C.
 • Naprave ELIMINATOR ni treba razkuževati ali čistiti s posebnimi kemikalijami.